Burnout

Burnout is toch een aan werk gerelateerd probleem? Heeft toch alles te maken met grenzen stellen, voor jezelf opkomen, wat minder perfectionistisch te werk gaan. En gewoon even wat minder hooi op je vork nemen en zo snel mogelijk weer participeren in het arbeidsproces? (En toch ook gewoon blij zijn dat je werk hebt dus kom op, zet je schouders eronder!)

Als het zo eenvoudig zou zijn zouden er niet zoveel mensen uitvallen op het werk. En het vervelende is dat de interventies voor dit het probleem vaak gericht zijn op bovengenoemde gedragsveranderingen.

Burnout klachten worden veelal het best zichtbaar en voelbaar op de werkvloer maar voordat dit gebeurt heeft het lijf waarschijnlijk al subtiele signalen gegeven. Juist het feit dat deze niet opgepikt worden is onderdeel van het probleem.

Het heeft een oorzaak als je geen grenzen kunt stellen, geen nee durft te zeggen e.d.
En het vergt moed om verder te kijken dan de symptomen. Want wat als je ontdekt dat het alles te maken heeft met jouw identiteit of juist het gebrek daaraan? En wat als je verdriet, angst en boosheid gaat voelen als je verder op onderzoek uitgaat?

Uit ervaring weet ik dat het contact maken met de oorzaak wel helpend is. Wandelen, natuur, stilte en onthaasten zijn uitstekende middelen om het bewustzijn te stimuleren.